Even bellen met onze eerste Boerenversnellers
Veranderen doe je niet van de een op de andere dag. Dat weten de deelnemers van de Boerenversneller maar al te goed. In dit programma maken vijftien verschillende boeren een kick-start met hun persoonlijke wens. Werken aan nieuwe verdienmodellen is uitdagend en heeft de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien. Wat voor de een juist kansen biedt, maakt het voor de ander weer moeilijker. We belden daarom een aantal boeren uit het programma van 2019 en vroegen ze naar hun overwinningen en barrières in dit roerige corona jaar.
Cornelis (akkerbouwer) is nog altijd druk bezig met het ontwikkelen van zijn nieuwe boerenbedrijf. Hebben de ontwikkelingen stil gelegen het afgelopen jaar? Integendeel, vorig jaar was het eerste jaar waarin hij écht praktische regeneratieve landbouw bedreef: een combinatie tussen strokenteelt, niet berijden en niet-kerende grondbewerking. In zijn boeiende vlogserie zie je zijn land steeds kleurrijker wordt. Deze verandering heeft nogal wat voeten in de aarde en daarom doet hij dit trapsgewijs. Zo is hij sinds 2018 bezig met de omschakeling naar biologisch en heeft hij vorig jaar de eerste 15 hectare omgezet naar strokenteelt en wordt hier dit jaar nog eens 20 aan toegevoegd. Het aankomende jaar hoopt hij zijn gehele areaal van 50 hectare te hebben omgeschakeld naar deze nieuwe vorm van groente telen.
Een belangrijke uitdaging voor zijn bedrijf is en blijft het kostenplaatje. Maar “gelukkig”, aldus Cornelis: “zijn mensen die aan regeneratieve landbouw doen vaak eigenwijs en overwint de wil om het anders te doen het van een blik op de vooraanstaande toekomst”. Korte termijn kosten zullen uiteindelijk omslaan in lange termijn baten. Om sneller uit te komen bij de baten hoopt hij meer afnemers voor zijn producten te kunnen vinden, die net als Cornelis geloven in regeneratieve landbouw.
Ook bij Joost (leerling-boer) staat het bedrijf niet stil. Zijn familieboerderij ‘De Eenzaamheid’, nu nog een biologische kaasboerderij, staat aan het begin van een transitie die hij tijdens de Boerenversneller vormgaf. Sinds de Boerenversneller heeft Joost samen met een aantal experts gekeken naar de ecologische, economische en sociaal culturele waarden die kenmerkend zijn voor het bedrijf en hoe deze het best tot zijn recht kunnen komen in een toekomstig bedrijfsmodel. Joost benadrukt hierbij de complexiteit van een steeds veranderende beleidscontext: ‘Het is met de huidige wet- en regelgeving een uitdaging om de nieuwe plannen te realiseren en daarbij niet buiten de lijntjes te kleuren’. Dat houdt Joost niet tegen. Er wordt op het bedrijf al druk geëxperimenteerd met verschillende grassen en kruiden voor goed veevoer en is er een onderzoeksperceel in aanleg.
En niet alleen bij Joost wordt er druk geëxperimenteerd, want ook bij de biologische zoogkoeienhouderij van Annette is er ruimte voor innovatie. Wanneer we haar bellen blaft de hond Eefje nog even vrolijk op de achtergrond, waarna ze vertelt dat de rustige corona periode juist kansen bood voor het opzetten van een nieuw vleesconcept - een idee dat ze verder uitwerkte tijdens haar deelname aan de Boerenversneller. Ze benadrukt daarnaast wel dat de coronacrisis haar bedrijf minder hard heeft getroffen vanwege de meerdere bedrijfstakken die ze heeft, iets waarvan ze zich eerder afvroeg of dat wel zo slim was. Nu blijkt dat het schaken op meerdere borden juist een uitkomst biedt.
Bij Stefan (eendenhouder) op het bedrijf heeft corona voor een langere stilte gezorgd. De sluiting van de restaurants, waar een groot gedeelte van de afzet belandt, heeft tot een rustige periode geleid. Het belangrijkste nu is géén risico’s nemen en afwachten hoe de crisis zich verder ontwikkeld. Maar dat betekent niet dat Stefan en zijn vrouw de passie voor het eenden houden hebben verloren. Momenteel wordt er nagedacht over de verwerking en afzet van het eenden vlees. Heb jij ideeën voor het bedrijf van Stefan? Stuur een mailtje naar freek[@]foodhub.nl!
We vroegen de boeren ook wat ze het meest is bijgebleven van hun traject in de Boerenversneller. Het antwoord hierop was unaniem: Een gevoel van saamhorigheid. In de toepasselijke woorden van Cornelis: ‘Mensen die op een bepaalde manier denken, hebben elkaar heel hard nodig.’
In de na-zomer 2021 gaat de derde editie van de Boerenversneller van start, wanneer we elkaar weer veilig en fysiek kunnen ontmoeten. Er zijn nog een paar extra plekken beschikbaar om deel te nemen. Heb je interesse? Kijk op deze pagina voor alle informatie over het programma.