Luisterboeren 🎧
In de trein of op de trekker, tijdens het voeren of tijdens de afwas; je luistert naar boeren die verandering zoeken en vinden.
In iedere aflevering belt Serin Utlu (de Radiomaakster) met een boer die in beweging is, met de blik op de toekomst. Deze boeren zoeken kansen. Waar komen ze vandaan? Waar willen ze naar toe? Wat drijft hen? Wat is hun verhaal?
Luistertijd ⏱: ongeveer 10 min. per aflevering
Aflevering #1
De kudde van Terschelling
Laura boert op Terschelling, waar ze samen met haar vriend een gemengd veebedrijf heeft, ‘de Kudde van Terschelling’, met zowel een kleine kudde Hereford runderen als een grote kudde Swifterschapen. Ze zijn de grootste producent van het Terschellinger Lamsvlees, op ‘een van de mooiste plekken van Nederland’, zoals Laura zelf zegt. Hoe gaat het nu?
➡️ Laura zoekt een slager in Noord-Holland of Friesland!
➡️ Wie kan haar helpen met de website?
Aflevering #2
Imker met een missie
Marcel is al twaalf jaar stadsimker in Tilburg (Noord-Brabant). Hij verkoopt honing, verhuurt zijn bijenvolken aan fruittelers, geeft imker-cursussen en vertelt kinderen over ‘de bloemetjes en de bijtjes’. Maar net als veel ‘gewone’ boeren zit deze imker met een aantal vragen voor (🐝) de toekomst… Hoe gaat het nu?
Aflevering #3
Liefdevolle kaas
Doetie is boerin op een bijzondere, kleinschalige geitenboerderij met eigen kaasmakerij: Doetie's Geiten. Haar kazen zijn beroemd, niet alleen omdat ze zo lekker zijn, maar ook omdat Doetie dicht bij de natuur en de bodem blijft. ‘Ik doe geen concessies, ik wil een topproduct maken.’ Door Doeties werkwijze komt ook veel waardevolle kennis boven water die anders verloren dreigt te gaan, bijvoorbeeld over de microflora van de melk.
Aflevering #4
Bijzonder kleine dieren
Rowin is samen met zijn ouders eigenaar van Het Witte Water in Nijkerk (Gelderland), een gemengd biologisch bedrijf met varkens, kippen, meelwormen en groententeelt. In de toekomst zal hij het bedrijf overnemen en hij is bezig met het ontwikkelen van de insectenkweek. ‘De diversiteit aan verschillende bedrijfstakken en het innovatieve aspect van de insectenkweek maakt deze boerderij zo leuk!’ Hoe staat Rowin er nu voor?
Aflevering #5
Multi-toekomst
Samen met zijn broertje Corneel en vader Henk runt Bas boerderij Buitenverwachting in Hoogmade (Zuid-Holland). Een biologisch melkveebedrijf met diverse neventakken, waaronder kaasmaken, door Bas’ partner Marrit. Naast melkkoeien lopen er nog een hoop andere dieren rond op Buitenverwachting: geiten, kippen, kalkoenen, Indische loopeenden, en een Bont Bentheimervarken. Is dit het boerenbedrijf van de toekomst?
Aflevering #6
Kaasplank-deluxe van eigen koe
Wat voor Ivo begon met een cursus boerenkaas maken en meelopen met kaasmakers, is uitgemond in het opzetten van zijn eigen kaasmakerij. Deze jonge boer-to-be werkte de afgelopen jaren bij FrieslandCampina, maar is nu vastbesloten om de melkveehouderij van zijn ouders in Laren (Gelderland) aan te vullen met een toekomstbestendige kaasmakerij. Weten hoe het hem vergaat?
➡️ Klussers gezocht om kaasmakerij te bouwen!
➡️ Met welke speciaalkaasmarkt-kenner kan Ivo eens sparren?
Aflevering #7
Japanse topverzorging
Bier, Bach & Massage – dat zijn de woorden waarmee Romee graag het familiebedrijf neerzet. ‘Onze Wagyu runderen zijn al uniek van zichzelf, maar worden bij ons ook op Japanse wijze verzorgd. De koeien worden gemasseerd, luisteren naar klassieke muziek en krijgen bier over het hooi.’ Romee gaat dit unieke bedrijf in Delden (Overijssel) van haar ouders overnemen én verbreden. Hoe doet ze dat?
➡️ Weet jij hoe Romee naar de voorgrond kan stappen?
Aflevering #8
Melkvee nieuwe stijl
Simone groeide op op een boerderij die al vijf generaties in de familie is, maar zag zichzelf het bedrijf lange tijd niet overnemen. ‘Ik studeerde en woonde in de stad, maar de passie voor het boeren trok me toch weer terug naar de koeien in Horssen’ (Gelderland). Simone heeft ervoor gekozen om het bedrijf op een andere manier voort te zetten. Luister naar haar bijzondere plannen en dappere stappen.
➡️ Welke ontwerper kan agroforestry, wateropslag en biodiversiteit vervlechten met Simone’s bedrijf?